Zelstandige hulpverlener in de zorg
Zelfstandige hulpverleners (zzp’ers) spelen een cruciale rol in het leveren van zorg binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarbij zij flexibiliteit en gepersonaliseerde zorg bieden aan cliënten in de gemeenschap.
Door het omzetten van pgb-indicaties naar zorg in natura (zin) indicaties, vermijden zzp’ers het risico van onbetaalde facturen en niet up-to-date zijn met de wet- en regelgeving. Voor zzp’ers hebben we een speciale omzettingsregeling gemaakt.
Hoe werkt het?
Het omzetten van een PGB-indicatie tot een ZIN-indicatie dient een juiste route te volgen. Ieder gemeente heeft haar eigen werkwijze, echter kunnen wij in het algemeen de volgende basisroute volgen:
U maakt afspraken met de cliënt om de PGB-indicatie om te zetten naar een ZIN-indicatie. U vertelt de voordelen en nadelen van de PGB vergeleken met de ZIN zorgverlening. Het belangrijkste is dat de cliënt geen geld meer zal ontvangen van het SVB en dat hij/zij ook geen facturen van u meer zal ontvangen voor de verrichte ondersteuning.
U belt samen met de klant de vraagwijzer van de gemeente op en u spreekt een WMO-consulent. De cliënt identificeert zich en verzoekt de consulent om de huidige PGB-indicatie om te zetten naar een ZIN-indicatie, met als doel om de administratieve last van de cliënt te verlichten. Tijdens het verzoek geeft u door dat de cliënt de zorg wenst te ontvangen van Stichting AmbuZorg als gecontracteerde zorgaanbieder van de gemeente.
De cliënt ontvangt een schriftelijke bevestiging van de gemeente dat de indicatie gewijzigd is. Het kan ook zo zijn dat de gemeente aanvullende stukken opstuurt ter ondertekening door de cliënt. Neem deze documenten door en retourneer een ondertekend exemplaar aan de gemeente. Op de brief van de gemeente zal vermeld staan hoe u het ondertekend exemplaar kunt retourneren.
Zodra de wijziging schriftelijk bekend wordt bij de cliënt ontvangen wij een bericht van de gemeente voor het starten van de zorg. De zorg kan vanaf dat moment geleverd worden op basis van de ZIN-indicatie.
U blijft als hulpverlener de nodige zorg leveren aan de cliënt.
Hoe aan te melden?
Vul het onderstaande formulier in. Onze verantwoordelijke collega neemt binnen 24u contact met u op (uitgezonderd op zon- en feestdagen).
Wat is uw rol?
U blijft als hulpverlener de nodige zorg leveren aan de cliënt. Waar u voorheen uw factuur naar de cliënt verstuurd zal u nu een factuur naar ons sturen. U werkt zal zelfstandige bij ons tegen een afgesproken uurtarief. U ontvangt van ons een raamovereenkomst waarin alle afspraken schriftelijk zijn vastgelegd.
Hoe zit het met het financiële gedeelte?
Het uurtarief voor zelfstandige hulpverleners voor het leveren van WMO-ondersteuning varieert tussen € 20,- per uur (bijv. voor HH) en € 40 per uur (bijv. voor specialistisch ambulante begeleiding). Bovengenoemde tarieven zijn all-in.